Rzepak

  • Roślina oleista, jedna z najważniejszych roślin w tej grupie roślin uprawnych. Z nasion uzyskuje się olej jadalny (olej rzepakowy), z niego wytwarza się również margarynę i inne tłuszcze kuchenne.
  • W przemyśle olej rzepakowy jest wykorzystywany także do produkcji pokostu.
  • Z oleju rzepakowego wytwarza się biodiesel – paliwo do napędu silników wysokoprężnych.
  • Roślina pastewna. Śruta poekstrakcyjna otrzymana po wytłoczeniu oleju jest cenną, zawierającą dużo białka paszą dla zwierząt.
  • Słoma rzepakowa nie nadaje się ani na paszę dla zwierząt, ani na ściółkę, może być natomiast wykorzystana jako opał w kotłach parowych, lub może być wykorzystywana do produkcji płyt pilśniowych.
  • Roślina miododajna. Ze względu na dużą powierzchnię upraw roślina o bardzo dużym znaczeniu w pszczelarstwie.
  • W Chinach i Indiach uprawiany był do celów oświetleniowych i spożywczych.

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl