- Roślina oleista, jedna z najważniejszych roślin w tej grupie roślin uprawnych. Z nasion uzyskuje się olej jadalny (olej rzepakowy), z niego wytwarza się również margarynę i inne tłuszcze kuchenne.
- W przemyśle olej rzepakowy jest wykorzystywany także do produkcji pokostu.
- Z oleju rzepakowego wytwarza się biodiesel – paliwo do napędu silników wysokoprężnych.
- Roślina pastewna. Śruta poekstrakcyjna otrzymana po wytłoczeniu oleju jest cenną, zawierającą dużo białka paszą dla zwierząt.
- Słoma rzepakowa nie nadaje się ani na paszę dla zwierząt, ani na ściółkę, może być natomiast wykorzystana jako opał w kotłach parowych, lub może być wykorzystywana do produkcji płyt pilśniowych.
- Roślina miododajna. Ze względu na dużą powierzchnię upraw roślina o bardzo dużym znaczeniu w pszczelarstwie.
- W Chinach i Indiach uprawiany był do celów oświetleniowych i spożywczych.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL